Contact
Terug naar overzicht
Artikelen

Een nieuwe dashboardapplicatie voor Umbrella

Johannes liep van september 2014 tot februari 2015 stage bij het implementatieteam van Umbrella. In deze blog vertelt hij over de resultaten van zijn onderzoek en hoe hij zijn tijd bij Malengo heeft ervaren.

Naam: Johannes Elzinga
Opleiding: Software Engineering (3e jaar), Stenden Hogeschool Emmen
Stageopdracht: het realiseren van een dashboardapplicatie waarmee het implementatieteam van Umbrella de status van hun importers/exporters bij kan houden.

Mr. Wilson

Het begon allemaal met de komst van een televisiescherm bij het implementatieteam van Umbrella. Vanuit het team kwamen allerlei gebruikerswensen naar voren. Zo moest Mr. Wilson, zo werd het scherm al gauw genoemd, procesrapporten van verschillende Umbrella installaties kunnen tonen. Mijn opdracht was dus het realiseren van een dashboardapplicatie waarmee het implementatieteam van Umbrella de status van hun importers/exporters bij kan houden.

Ontwikkeling Database Testing Tool

Als eerst heb ik een gesprek gevoerd met het implementatieteam. De opdracht was helder: bouw een dashboard applicatie die eenvoudig procesrapporten kan tonen van verschillende Umbrella installaties. De procesrapporten dienden te worden opgeslagen in een centrale database omgeving.

Vervolgens ging ik op zoek naar een geschikt database platform. De eerste missie was om een geschikt databaseplatform uit te zoeken die aan de volgende eis voldeed: de gegevens in de database moeten real-time beschikbaar zijn wat betekent dat er vrijwel geen vertraging in het ophalen van de gegevens mag zitten. Al snel kwamen de volgende systemen naar voren: Microsoft SQL Server, MongoDB en ElasticSearch.

Om te kijken welk systeem het meest geschikt is voor de taak, heb ik een programma ontwikkeld dat het mogelijk maakt om de database op twee verschillende manieren te toetsen:

  • De snelheid waarmee procesrapportages ingevoerd kunnen worden.
  • De snelheid waarmee procesrapportages gecombineerd kunnen worden door gegevens te groeperen zoals de datum, foutcode etc.

ElasticSearch scoorde het hoogst op punt 2. In combinatie met Kibana dashboard software kwam ElasticSearch als beste uit de bus voor Umbrella.

Resultaat

Het resultaat is een dashboard waarop een visualisatie te zien is van de procesrapporten van verschillende Umbrella installaties. Dit dashboard is gemaakt met software van Kibana. Wat je op de screenshot ziet is de allernieuwste bètaversie.

Waarom Malengo?

Wat mij het meest aanspreekt is de manier waarop iedereen met elkaar omgaat. De sfeer binnen het bedrijf is heel goed en er worden voortdurend leuke activiteiten georganiseerd. Tijdens de legendarische kerstborrel speelden we de traditionele Malengo quiz en kregen we een heerlijk tapasdiner voorgeschoteld. Ook was ik heel vrij in mijn opdrachten en kon ik mijn creativiteit de vrije loop laten. Kenmerkend voor Malengo vind ik dat er overal een stukje finesse achter schuilt. Tijdens het KCC congres aanwezig zijn met een enorme stand, het uitdelen van hippe doppers en de toffe productdemo’s voor klanten.

Oh wacht, je vraagt je nog af waar Mr. Wilson vandaan komt? De naam is afgeleid van de volleybal uit de film Castaway waar Tom Hanks gezelschap mee zoekt. 

Meer weten over digitale dienstverlening?

Download dit ebook met succesrecepten!
Download
Eens in de maand tips voor buitengewone digitale dienstverlening: